"Καμπανάκι" για εμφιαλωμένα νερά

Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένων νερών σημειώνεται στη χώρα μας. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πριν από 12 χρόνια η ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα ήταν 45 λ/άτομο ενώ σήμερα ξεπερνά τα 100 λ/άτομο.

emfialomena neraΟ ρυθμός της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 12%, ενώ πληθώρα εργαστηριακών μελετών διενεργούνται για την ποιότητά τους. Μία από αυτές, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο 22ο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων (έναυσμα για την έρευνα ήταν η υψηλή κατανάλωση εμφιαλωμένων στον Ελληνικό Στρατό και οι μεγάλες ποσότητες που διακινούνται προς ειρηνευτικές αποστολές) έδειξε ότι τα περισσότερα προβλήματα ποιότητας στα εμφιαλωμένα δημιουργούν οι συνθήκες αποθήκευσής τους.

Η ομάδα εργασίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Γ' Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αν κι εντόπισε ψευδομονάδες δεν επισημαίνει αυτό ως το σημαντικότερο πρόβλημα των εμφιαλωμένων, αλλά στέκεται στις παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την αερόβια χλωρίδα. Οι μικροβιολόγοι του Στρατού χτύπησαν το «καμπανάκι» περισσότερο για τις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης των εμφιαλωμένων νερών στην εγχώρια αγορά και λιγότερο για τις συνθήκες εμφιάλωσης.

Η ερευνητική ομάδα (Β. Παράσχος, Ε. Γιώτας, Ε. Χρόνης, Ι. Τζαβάρας, Μ. Παναγιωτίδου, Σ. Καρολίδης) διενήργησε μικροβιολογικές αναλύσεις σε 500 δείγματα μη ανθρακούχων εμφιαλωμένων νερών (350 μεταλλικά νερά και 150 επιτραπέζια). Ποσοστό άνω του 90% των δειγμάτων ήταν εγχώριας παραγωγής προερχόμενα από 14 μεγάλες επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας και τα δείγματα ελήφθησαν από υπεραγορές τροφίμων της Θεσσαλονίκης, στρατιωτικά πρατήρια αλλά και τρεις εταιρείες εμφιάλωσης νερού της Β. Ελλάδας.

Σε κανένα από τα δείγματα που εξετάστηκαν δεν απομονώθηκαν βακτηριακοί δείκτες που υποδηλώνουν μόλυνση κοπρανώδους προέλευσης ή έλλειψη στεγανότητας του δικτύου παροχής από τις πηγές των νερών μέχρι το σημείο εμφιάλωσής του.

Σε ποσοστό 4,8% των δειγμάτων απομονώθηκαν ψευδομονάδες και σε 11 από τα 24 δείγματα ταυτοποιήθηκε η ψευδομονάδα P. aeruginosa.

Η παρουσία της συγκεκριμένης ψευδομονάδας στα δείγματα υποδηλώνει, λένε ειδικοί μικροβιολόγοι, «πλημμελή εφαρμογή του απαιτούμενου προγράμματος καθαρισμού πριν από την παραγωγή». Καθώς οι 9 από τις 11 περιπτώσεις της ψευδομονάδας αφορούσαν δείγματα συγκεκριμένης εταιρείας, οι ερευνητές χαρακτήρισαν το πρόβλημα «εντοπισμένο, εύκολα αντιμετωπίσιμο, και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Ομως αναφορικά με τη συνολική αερόβια χλωρίδα (τα μη παθογόνα μικρόβια), καταμετρήθηκαν πληθυσμοί που υπερβαίνουν το υφιστάμενο νομοθετικό όριο των 100 αποικιών/ml και 20 αποικιών/ml για θερμοκρασίες επώασης 22 β C και 37β C αντίστοιχα, στο 22,3% των φυσικών μεταλλικών νερών τα οποία δεν υφίστανται καμιά εξυγίανση. Η μακροχρόνια παραμονή τέτοιων νερών σε ακατάλληλες συνθήκες (π.χ. ζέστη, ήλιο κλπ.) όπως επισημάνθηκε από ειδικούς στο περιθώριο του συνεδρίου «θα τα καθιστούσε επικίνδυνα προς κατανάλωση από ευάλωτα άτομα».

Πηγή: kathimerini.gr